Sverige en av världens största vapenexportörer trots Tillfällig svacka

Sverige är fortfarande en av världens största vapenexportörer trots en tillfällig svacka. Men oroa er inte, det finns en stor majoritet i Sveriges riksdag för fortsatt vapenförsäljning.

Våra största jobbskapande kunder är USA, Pakistan och Algeriet, kända för sin passivitet och återhållsamhet i relationer till andra länder.

I februari 2021 levererade försvarskoncernen Saab ytterligare ett militärt spanings- och stridsledningsflygplan till Förenade Arabemiraten.

SVT – Sverige rasar i vapenligan – men bland de 15 största i världen

Om man blickar längre än tio år hamnar Sverige mycket högt upp på listan och hamnar oftast på plats 10 till 14 i världsrankning bland de stora vapenexporterande länderna, enligt Sipri.

– Vi kan förvänta oss att Sverige ligger kvar där de kommande åren, säger Wezeman.

Man får dock inte glömma bort att Sverige hade endast 0,7 procent av världsmarknaden för större vapen 2016-2020, vilket kan jämföras med USA:s 37 procent av världsmarknaden, enligt Sipris nya rapport på måndagen.

(alltså, nära var hundrade vapen i världen skapas av svenska företag)

Alltså ingen anledning till oro, svenska jobb och svensk tillväxt kommer även i fortsättningen bygga på att vi bidrar till att andra människor skadas och dödas.